Voedingsbegeleiding

Voedingsbegeleiding op kindermaat

Weigert je kind bepaald voedsel te eten?

Moet de maaltijd steeds op dezelfde manier worden opgediend?

Verandert de maaltijd al te vaak  in een ware machtsstrijd?


Wellicht leverde je als ouder reeds heel wat inspanningen om bovenstaande taferelen te vermijden. Een kind dat niet (gevarieerd) wil eten kan namelijk heel wat bezorgdheden en/of frustraties teweeg brengen.


Je probeert te belonen, te straffen, te onderhandelen, te dwingen,… in de hoop dat er toch maar iets gegeten wordt. Maar al te vaak lijken deze verschillende manieren van aanpak echter geen effect te hebben. Hoe krijg je je kind dan wel aan het eten?

Inhoud

Een kant-en-klare oplossing waardoor je kind plots terug (gevarieerd) begint te eten, bestaat er niet. Het betreft gewoonlijk een langdurig proces waarbij zowel jij als ouder als ook jouw kind nieuwe gewoontes aanleren. Bovendien is elk voedingsprobleem anders waardoor het steeds een unieke aanpak vergt.

 

Als voedingsteam kunnen wij jou hierbij ondersteunen. Kinderen en jongeren tot 18 jaar kunnen hiervoor terecht bij ons multidisciplinair team bestaande uit een kindergastroenterologe, een logopediste, een voedingsdeskundige en een psychologe.

 

Er wordt nauw met ouders samengewerkt om een oplossing te vinden voor het voedingsprobleem van het kind en samen een plan van aanpak op te stellen. Naarmate kinderen ouder worden, worden zij ook zelf meer betrokken bij de behandeling.

Verloop

INTAKEGESPREK


De eerste consultatie vindt plaats bij de kinderarts. De arts zal je kind medisch onderzoeken, wegen en meten.

Vervolgens word je samen met je kind gezien door de overige teamleden:

  • Logopediste: mondmotoriek, reacties op sensorische stimulaties., observatie van het slikken tijdens een voedingsmoment.
  • Voedingsdeskundige: bevraging huidige eetgewoonten, nagaan van mogelijke tekorten
  • Psychologe: beeldvorming van de algemene (op)voeding en eetontwikkeling van het kind

 

Deze intakegesprekken vinden steeds plaats op éénzelfde dag (maandag of woensdag). Indien nodig, worden nog bijkomende testen ingepland. De meeste kinderen kunnen ambulant geholpen worden. Zelden is een ziekenhuisopname toch noodzakelijk om een uitgebreide voedingsobservatie te kunnen uitvoeren.ADVIESGESPREK EN BEHANDELPLAN


Na overleg met het voltallige team wordt er vrijblijvend een behandelplan geformuleerd. Als gezin ontvang je de nodige feedback en samen bekijken we welk programma er concreet wordt voorgesteld ter begeleiding van het voedingsprobleem. 


De behandeling bestaat uit (een combinatie van) advies door de verschillende therapeuten, onder de vorm van individuele consultaties.