Gewichtszorg

Gewichtszorg

op kindermaat

Hoe begeleid je je kind(eren) naar een gezonde levensstijl?

Wat betekent ‘gezond’ überhaupt?

En wat is een gezond gewicht voor jouw kind?


Steeds meer kinderen en jongeren kampen op steeds jongere leeftijd met overgewicht. Tegenwoordig worden we om de oren geslagen met adviezen om gezond te eten.


Het is niet eenvoudig om uit al die ‘gezonde’ kookboeken, goedbedoelde raad of complexe theorieën het beste voor je gezin te kiezen. Er heerst met andere woorden veel twijfel en onduidelijkheid.

Inhoud

Ons multidisciplinair team staat klaar om op al deze vragen een antwoord te bieden. We hanteren daarbij een kindvriendelijke aanpak en redeneren vanuit een gezondheidsstandpunt. Gewichtscontrole tijdens de groei is namelijk noodzakelijk, zodat een kind optimaal verder kan ontwikkelen. Een kind hoeft daarbij geen streng dieet te gaan volgen, er wordt vooral gestreefd naar het installeren van een gezonde levensstijl voor het hele gezin.


Je kind alleen gezonde voeding aanprijzen heeft gegarandeerd geen succes. Als je er echter met het hele gezin de schouders onder zet, dan zal het voor je kind al een stuk gemakkelijker gaan. Er wordt dan ook veel belang gehecht aan de omgeving waarin kinderen opgroeien. Naast het werken met de kinderen zelf, zal ook het gezin dus nauw bij de behandeling betrokken worden.

Verloop

INTAKEGESPREK


De eerste consultatie vindt plaats bij de kinderarts. De arts zal je kind medisch onderzoeken, wegen en meten.

Vervolgens word je samen met je kind gezien door de overige teamleden:

  • Voedingsdeskundige bevraagt de huidige eetgewoontes binnen het gezin
  • Psychologe vormt een beeld van het algemeen welbevinden van het kind (niet standaard voor elk kind nodig bij aanvang van het programma)
  • Beweegdeskundigen brengen de huidige beweeggewoontes in kaart (niet standaard voor elk kind nodig bij aanvang van het programma)

 

Deze intakegesprekken vinden zo goed als mogelijk plaats op éénzelfde dag. Indien nodig, worden nog bijkomende testen ingepland.ADVIESGESPREK EN BEHANDELPLAN


Na overleg met het voltallige team wordt er vrijblijvend een behandelplan geformuleerd . Als gezin ontvang je de nodige feedback en samen bekijken we welk programma er concreet wordt voorgesteld ter begeleiding van het overgewicht.


De behandeling bestaat uit een combinatie van voedings- en bewegingsadvies, onder de vorm van individuele consultaties. Tegelijk is er ook de mogelijkheid om groepssessies mee te volgen als ouder of om als kind deel te nemen aan gezonde kookworkshops.